Wat voor soorten tekstschrijvers bestaan er?

Zoek je een baan als tekstschrijver? Dan is het handig om te weten naar welke soorten tekstschrijvers gezocht wordt en wat die functies inhouden. Alle tekstschrijvers produceren natuurlijk tekst maar de vorm en het doel kan nogal eens verschillen. Met deze informatie kan je gerichter zoeken naar een baan als tekstschrijver die bij jou en je werkritme past.

Freelance tekstschrijver

Een freelance tekstschrijver produceert teksten in opdracht. Dat doen ze voor bijvoorbeeld tijdschriften, websites, blogs en tekstbureau zoals DeContentbank. Overleggen met de opdrachtgever is daarbij heel belangrijk. Een freelance tekstschrijver moet het doel van de tekst en het publiek altijd voor ogen houden om te zorgen dat de tekst nut heeft voor de opdrachtgever.

Veel freelancers zijn ZZP’ers. Als freelance tekstschrijver kan je langere tijd werkzaam zijn voor een bedrijf maar je zal ook goed moeten netwerken. Je bent dus altijd op de uitkijk voor potentiële opdrachtgevers en moet er ook voor zorgen dat jouw dienstverband goed verloopt. Daar komen bijvoorbeeld offertes en veel correspondentie bij kijken. Als freelance tekstschrijver kan je ook werkzaam zijn bij een e-commercebedrijf.

Als freelance schrijver kom je ook weleens de taken van webredacteur tegen. De webredacteur bepaald de inhoud van een website en controleert alles wat gepubliceerd wordt. Zo zorgt de webredacteur dat een site up-to-date is.

Copywriter

Een andere vorm van tekstschrijven is copywriten. Als copywriter schrijf je ook teksten voor bedrijven. Vaak is dat om een product of dienst te verkopen. Denk dan bijvoorbeeld aan brochures, webteksten en blogs waarin iets wordt aangeprezen.

Het doel van een tekst is voor een copywriter dus vaak overtuigen. De kunst is dan om op creatieve wijze de unieke voordelen op een rij te zetten. Als copywriter wordt er ook veel belang gehecht aan het SEO-proof maken van teksten zodat alles goed te vinden is op het web.

Een copywriter is vaak werkzaam bij een communicatie- of reclamebureau. Via het bureau krijgen ze hun opdrachten binnen. Om een copywriter te worden hoef je geen speciale opleiding te hebben. Wel moet je goed Nederlands kunnen en is het een pré als je een opleiding in de communicatie of marketing branche hebt gevolgd.

Vacatures vinden

Op het internet kom je veel vacatures tegen voor tekstschrijvers. Vaak mag je daarbij zelf bepalen hoeveel uur je in de week werkt en wat voor tekstschrijver je wilt zijn. Je kan dus gemakkelijk vanuit huis contact zoeken met een werkgever om als tekstschrijver aan de slag te gaan.